FF Clinic in Harderwijk

  • 0

FF Clinic in Harderwijk

FF trainen in Harderwijk

Op het Wolderwijd bij Harderwijk varen een aantal identieke bootjes rond een korte startlijn. Ze zoeken positie voor een goede start. Een man op de Rib van watersportvereniging Flevo houdt een vlag omhoog en bij een lange fluittoon gaat de vlag naar beneden en er is gestart… Verbeten gezichten… op weg naar de bovenboei die onderdeel is van een heel kort baantje.

Zaterdag 30 juni had watersportvereniging Flevo een aantal boten van de de FF 65 klasse te gast. In totaal 8 boten met elk 3 bemanningsleden hadden zich ingeschreven voor de Zeilwedstrijd clinic die Flevo had georganiseerd.

De aanloop naar het evenement begon al in januari met de vraag van het bestuur van de FF 65 klasse vereniging of Flevo een wedstrijd wilde organiseren. Hierbij werd al aangemerkt dat het aantal deelnemers niet heel groot zou zijn en dat misschien een Matchrace een mooi alternatief kon zijn. Nu is het risico bij het organiseren van Matchracen dat er de hele dag wind moet zijn wil je een mooie serie kunnen varen. Al snel werd het idee geboren om een zeilwedstrijdtraining te organiseren. Toen dit met enthousiasme bij het bestuur van de FF 65 werd ontvangen konden we aan de gang.

De doelstelling: Deze training door professionals brengt de FF65 zeilers naar een hoger plan en zal de onderlinge verschillen nog kleiner maken. De clinic is voor elk FF65 team een ‘must’ omdat naast tactiek de boothandling en trim ook uitgebreid aan bod zal komen!

Wouter Kollmann werd als trainer vastgelegd. Wouter is een goede bekende van ons. Wouter is een professioneel beroepszeiler die naast zijn werk voor North Sails ook vele internationale evenementen vaart. Verder heeft Wouter jarenlang (bij Ed Brand) op de FF65 gevaren en vaart op dit moment J/70 op internationaal niveau.

We hebben er voor gekozen om het evenement alleen op zaterdag te doen zodat deelnemers de gelegenheid hadden om op vrijdag naar Harderwijk te komen. Een ligplaats in de haven was voor het weekend inbegrepen. Voor zondag hadden we geen activiteit gepland zodat er gelegenheid was om de boot weer richting thuishaven te brengen.

Zaterdag ochtend was het al een en al bedrijvigheid op de haven, de bootjes werden klaargemaakt.

Om 9.30 u verzamelen op het terras van de Kop van de Knar, het clubhuis van Flevo. Bij de koffie met gebak werd iedereen welkom geheten en de opzet van de clinic uitgelegd. Een kleine up- en downwind baan en vooral veel startjes. Wouter gokte op 12 starts..

Het werden er uiteindelijk 7 maar het was werkelijk fantastisch zeilweer, strak blauwe hemel en eigenlijk de hele dag gewoon een goed windje, 3 – 4+ beaufort. Zonnebrand smeren en veel (water) drinken was het devies. Dit was gewoon een cadeautje!

Tussen de starts door werden er door Wouter tips gegeven. Per boot en volledig gericht op het niveau van de schipper en bemanning. Een aantal schepen voer met een gelegenheidsbemanning omdat de vaste bezetting verhinderd was. Ook werden tips gegeven om dingen te proberen die je tijdens een ‘echte’ wedstrijd niet zo snel zou doen als je ze niet eerder hebt uitgeprobeerd, daar is precies een training zoals deze voor bedoeld! Tijdens de wedstrijd voer Flevolid Roelof Jeuring op de RIB door het veld om Wouter de gelegenheid te geven om foto’s en filmpjes te maken van de trim of de boothandling in verschillende manoeuvres. Deze werden tijdens de evaluatie getoond en lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. (De foto hieronder laat de positie van het leioog zien.)

Na de evaluatie hadden we een prima verzorgde barbecue en werd er onder het genot van een drankje nagepraat.

Terugkijkend hebben we een super dag gehad waarbij het voor elke deelnemer leerzaam is geweest. En dat is best bijzonder als je nagaat dat ook Ed Brand, onze meervoudig Nederlands kampioen, dit aangeeft.

Flevo heeft met de zeilwedstrijdclinic aangevoeld waar de behoefte van de FF 65 klasse lag en heeft dit heel goed ingevuld. Dat een aantal boten een dag moest varen om vanuit o.a. Almere-Haven of Naarden in Harderwijk te komen was het dubbel en dwars waard.

De clinic voor de FF 65 gaan we daarom zeker herhalen!

Erik Scheepmaker

FF Wit (14) en wedstrijdcommissaris WV Flevo


Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op zoek naar?