Daily Archives: 1 november 2023

  • 0

Reven Doen We Nooit

Een verslag van het Klassekampioenschap 2023

Afgelopen 14 en 15 oktober was de FF vloot te gast bij WSV Almere Haven.

Als laatste weekeind in de Pinguïn-reeks leek het ons een mooie gelegenheid om ons Klassekampioenschap nu in de Westelijke sector van de vloot te gaan varen.

Met in het zomerseizoen van 2023 toch vaker wat minder wind kregen we nu de gelegenheid onze kunsten bij 20+ knopen te gaan vertonen.

Met 8 FF-ers aan de start zat het dit jaar niet in de kwantiteit maar meer in de kwaliteit van de deelnemers. Met de nodige oud-kampioenen aan de start was de strijd als vanouds; iedere meter werd zwaar bevochten en als de bootsnelheid het verschil niet kon maken moest het maar met de strategie.

Een nieuw gezicht aan de start was de Frequent Flyer; niet onbekend in de vloot maar wel op de startlijn van een kampioenschap. Victor en crew zijn absoluut een aanwinst en we zien ze graag terug! Ook nieuwe Arcade mochten we verwelkomen; Nog een beetje onwennig met deze wind maar toch ook een 2-tje kunnen optekenen belooft veel voor de toekomst.

De wedstijdcommissie kon met de westelijke winden een flinke up-down baan uitleggen die we met forse gemiddelden konden afraffelen. Met een strakke achterstag en de overloop naar lei stuiterden we over de korte golven op het Gooimeer. De foto’s geven een goede indicatie van de omstandigheden met prachtige wolkenluchten en schuimkoppen op het water.

Na de eerste dag werden de grove lijnen van het podium al wat duidelijker; Na 3 races  lagen Footloose, Fianchetto, FF Wit en de Face2Face allen binnen bereik van de hoogste trede en was de strijd allesbehalve gestreden.

Ondank de stevige bries moest alles aan boord kloppen; de shifts goed peilen, boothandling in orde, Zeiltrim optimaal en dan ook nog fatsoenlijk starten waren voorwaardelijk voor goede score.

Ondanks het depoweren van het grootzeil was reven niet aan de orde; iedereen kon met de juiste trim de boot in de hand houden wat een van de bijzondere eigenschappen van de FF65 is; van 5 tot 25 knopen met hetzelfde tuig. Op het downwindse rak werd door verschillende schepen de 10 knopen aangetikt; Niet iedereen kwam met de Spinnaker droog bij de onderboei maar gelukkig bleef het maar bij 1 Chineesje.

In de loop van zondag werden de lijnen richting het podium steeds duidelijker maar het kwam dit jaar toch weer aan op de laatste race wie er zich de kampioen mocht noemen. FF Wit zou met een 1e plaats de Face2Face nog van de hoogste trede kunnen verdrijven maar de nodige inspanningen en tacktische moves van de Face2Face stak hier een stokje voor. De Fianchetto kreeg voor het eerst de ruimte om op te stomen naar winst in de laatste race en daarmee de weg voor de Face2Face te plaveien. Ook de Footloose bemoeide zich nog met deze strijd waardoor het podium definitief ingedeeld werd.

Nog het vermelden waard was de prestaties van ons Damesboot. Na de nodige jaren ervaring en training bleek dat ze zich met regelmaat absoluut konden meten met de ‘sterke’ mannen. Het rijtje 6e plaatsen was meer dan het op het scherm lijkt en konden we ze dit jaar vaker in de voorste gelederen aantreffen.

De Uitslag:

https://www.flickr.com/photos/198983259@N07/53279415057/in/album-72177720312165464/
https://www.flickr.com/photos/198983259@N07/53279415057/in/album-72177720312165464

Op zoek naar?