Category Archives: Uitslagen

  • 0

Reven Doen We Nooit

Een verslag van het Klassekampioenschap 2023

Afgelopen 14 en 15 oktober was de FF vloot te gast bij WSV Almere Haven.

Als laatste weekeind in de Pinguïn-reeks leek het ons een mooie gelegenheid om ons Klassekampioenschap nu in de Westelijke sector van de vloot te gaan varen.

Met in het zomerseizoen van 2023 toch vaker wat minder wind kregen we nu de gelegenheid onze kunsten bij 20+ knopen te gaan vertonen.

Met 8 FF-ers aan de start zat het dit jaar niet in de kwantiteit maar meer in de kwaliteit van de deelnemers. Met de nodige oud-kampioenen aan de start was de strijd als vanouds; iedere meter werd zwaar bevochten en als de bootsnelheid het verschil niet kon maken moest het maar met de strategie.

Een nieuw gezicht aan de start was de Frequent Flyer; niet onbekend in de vloot maar wel op de startlijn van een kampioenschap. Victor en crew zijn absoluut een aanwinst en we zien ze graag terug! Ook nieuwe Arcade mochten we verwelkomen; Nog een beetje onwennig met deze wind maar toch ook een 2-tje kunnen optekenen belooft veel voor de toekomst.

De wedstijdcommissie kon met de westelijke winden een flinke up-down baan uitleggen die we met forse gemiddelden konden afraffelen. Met een strakke achterstag en de overloop naar lei stuiterden we over de korte golven op het Gooimeer. De foto’s geven een goede indicatie van de omstandigheden met prachtige wolkenluchten en schuimkoppen op het water.

Na de eerste dag werden de grove lijnen van het podium al wat duidelijker; Na 3 races  lagen Footloose, Fianchetto, FF Wit en de Face2Face allen binnen bereik van de hoogste trede en was de strijd allesbehalve gestreden.

Ondank de stevige bries moest alles aan boord kloppen; de shifts goed peilen, boothandling in orde, Zeiltrim optimaal en dan ook nog fatsoenlijk starten waren voorwaardelijk voor goede score.

Ondanks het depoweren van het grootzeil was reven niet aan de orde; iedereen kon met de juiste trim de boot in de hand houden wat een van de bijzondere eigenschappen van de FF65 is; van 5 tot 25 knopen met hetzelfde tuig. Op het downwindse rak werd door verschillende schepen de 10 knopen aangetikt; Niet iedereen kwam met de Spinnaker droog bij de onderboei maar gelukkig bleef het maar bij 1 Chineesje.

In de loop van zondag werden de lijnen richting het podium steeds duidelijker maar het kwam dit jaar toch weer aan op de laatste race wie er zich de kampioen mocht noemen. FF Wit zou met een 1e plaats de Face2Face nog van de hoogste trede kunnen verdrijven maar de nodige inspanningen en tacktische moves van de Face2Face stak hier een stokje voor. De Fianchetto kreeg voor het eerst de ruimte om op te stomen naar winst in de laatste race en daarmee de weg voor de Face2Face te plaveien. Ook de Footloose bemoeide zich nog met deze strijd waardoor het podium definitief ingedeeld werd.

Nog het vermelden waard was de prestaties van ons Damesboot. Na de nodige jaren ervaring en training bleek dat ze zich met regelmaat absoluut konden meten met de ‘sterke’ mannen. Het rijtje 6e plaatsen was meer dan het op het scherm lijkt en konden we ze dit jaar vaker in de voorste gelederen aantreffen.

De Uitslag:

https://www.flickr.com/photos/198983259@N07/53279415057/in/album-72177720312165464/
https://www.flickr.com/photos/198983259@N07/53279415057/in/album-72177720312165464

  • 0

Klassenkampioenschap FF65 2020

Op 3 en 4 oktober werden op het Wolderwijd nabij Zeewolde de klassenkampioenschappen voor 2020 georganiseerd.

De omstandigheden waren op beide dagen uitdagend; zaterdag een variabele wind met een bescheiden 4-8 knopen wind. Zondag gingen alle remmen los met uiteindelijk meer dan 25 knopen wind.

Als altijd spannende races met de nodige wisselingen aan de kop van het veld maakte het voor iedereen de moeite waard!

Fianchetto was natuurlijk de te kloppen boot maar en het is diverse schepen toch nog gelukt om voor Ed, Peter en Harald de bovenboei te ronden. Het vasthouden van die positie was natuurlijk weer wat lastiger en meestal was het toch weer De Fianchetto die aan het langste eind trok.

Zaterdag hebben we 4 races kunnen varen met als tussenstand:

Fianchetto 1e met 5 punten
Face2Face 2e met 8 punten
Fast Forward 3e met 15 punten
Footloose 4e met ook 15 punten
Met name rond de 3e plaats was het erg spannend met 3 schepen binnen 3 punten.

Een nouveauté was de damesboot Femme Fatale. Met de nagels rood gelakt verscheen er een volledig door dames bemande FF aan de start. De voormalige EFFenix was keurig gepoetst en van nieuwe striping voorzien een opvallende verschijning. De dames gaan vast nog van zich laten horen!

Zondag was in de voorspellingen al een dag met een flinke wind welke in de loop van de dag zou aantrekken. Nou, we hebben er niet op hoeven wachten want ’s morgens bij het opvaren naar de start zaten we al boven de 20 knopen.

Een paar schepen kozen voor een rifje en dat bleek een prima keuze. In het kruisrak was de boot gewoon beter te hanteren wat met een beperkt bemanningsgewicht de controle vergroot. Voor de wind lever je dan wel iets in maar de verschillen waren kleiner dan verwacht.

De strijd aan de kop van het veld was bij deze wind opvallend fel; met nauwelijks verschil in snelheid waren het de Fianchetto, Fast Forward en Face2Face die binnen een paar scheepslengtes van elkaar bleven.

Met meer dan 10 knopen voor de wind stuiterden we over het Wolderwijd waarbij in race 6 (de 2e op zondag) het grootste deel van de vloot besloot de spi in de zak te laten. De Footloose was van mening dat het Adrenaline-niveau aan boord best nog een fractie hoger kon liggen dus trokken zij wel de spinnaker. Ruim 13 knopen bootsnelheid op de klokken was het resultaat en daarmee het snelheidsrecord van de dag.

De Einduitslag was identiek aan de uitslag van vorig jaar; nu echter wel met kleinere marge voor Ed; namens de Face2Face; we komen er aan!


  • 0

Uitslag Blue Water App regatta 2018

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 0

40 Mijl van Bru, verslag van Perry van de Graaf

Op zaterdag 26 mei werd voor de 11e keer de 40 mijl van Bru georganiseerd. Een zeilwedstrijd over 40 mijl, duo-handed op de Grevelingen.

Er mogen maximaal 200 schepen aan deelnemen, geen platbodems en de lengte moet groter zijn dan 7 meter. Dit laatste is een probleem voor de FF65. Maar op basis van de zeileigenschappen hebben we vorig jaar al dispensatie gekregen.

Dit jaar voer ook de Fortissimo mee, een FF65 Special. Helaas voor ons, zijn zij in een andere klasse ingedeeld, dus konden we niet tegen elkaar zeilen en moesten we het van de gezeilde tijd op de uitslagenlijst hebben.

Voor ons was dit de derde keer dat we mee zeilden. Vorig jaar voor het eerst met de FF65. Hoewel we de boot toen pas een maand hadden, kwamen we toch tot een 5e plaats.

Dit jaar waren de condities ideaal. Een Oostenwind 3 Bft die redelijk door bleef staan.

Voor ons begint het evenement op de dag er voor. Vanaf het Haringvliet, via drie sluizen, met een zeiltocht naar Bruinisse. Hier is het op vrijdagavond de startpapieren/nummer ophalen. Mijn ouders (beide 82 jaar) liggen met hun boot reeds in Bruinisse en dienen een weekend lang als bed & breakfast. Op zaterdag is de wedstrijddag, die om 6.45 uur start met een palaver. Hier worden alle deelnemers met koffie en Zeeuwse bolus opgevangen door de organisatie. De wedstrijdbaan wordt bekend gemaakt. Niet verwonderlijk wordt er voor de Oostbaan gekozen. In totaal wordt er in 8 groepen gestart. Onze start is om 9.25 uur, wat uiteindelijk 9.50 uur wordt doordat bij 2e voorgaande klasse de start volledig opnieuw moet.

Wij gaan uiteindelijk met 23 schepen goed over de start, naar de eerste bovenboei. Deze ligt onhandig. Volgens de papieren moet deze over BB gerond worden, maar tijdens het palaver werd nadrukkelijk verteld deze over SB te ronden. In de wedstrijd blijkt dat gelijk de 2e boei aangezeild kon worden en de “bovenboei” automatisch een SB boei werd. Bij de start moesten we een aantal schepen voor laten gaan, maar daarna zijn we meteen weggeklapt van de vloot. Uiteindelijk waren we als eerste bij de bovenboei. Hierna kon de spinnaker er op en samen met een Zeeton konden we uitlopen op de rest van het veld. Tot aan het eind van de Grevelingen bleef de Zeeton op onze hielen. Ondertussen de langzamere boten van twee voorgaande klassen inlopend.

Ter hoogte van Den Osse liggen een aantal kruisrakken. En wordt traditioneel een foto van je boot gemaakt. In voorgaande jaren vanuit een helikopter. Dit jaar vanaf het water. Hierna was het met lange slagen terug naar Bruinisse. Aan de wind konden we met iedere slag de Zeeton steeds verder achter ons laten, maar kwam een Contessa 32 wel dichterbij. Bij Bruinisse moest tweemaal een ronde om de Mosselbank gezeild worden. Dit betekent veel spi-handelingen in korte tijd. Terwijl hier alle klassen weer bij elkaar beginnen te komen en het dus gezellig druk is op het water (met dit jaar bijna 180 deelnemende schepen).

Uiteindelijk konden wij om 16.46 uur finishen en waren we op line-honours als eerste binnen van onze klasse. Boten die op handicap voor ons moesten eindigen, lagen dus achter ons. We hadden dus alle vertrouwen in de prijsuitreiking.

Maar dat werd ’s avonds een ontgoocheling. Nadat de prijsuitreiking al een paar keer was uitgesteld, stonden wij uiteindelijk niet op het podium, maar wel twee schepen die kort achter ons gefinisht waren, beide een SW van 99. Terwijl wij een SW van 104 hadden.

Na de balkonscene hebben we protest aangetekend. Later bleek dat de computer alle uitslagen verkeerd berekend had. En moest alles opnieuw.

Uiteindelijk kwam via facebook op 3 juni de definitieve uitslag, deze zag er voor een stuk beter uit. We waren 1e in onze klasse geworden.

Tijdens de wedstrijd hadden wij een SW van 104, terwijl deze voor 2018 op 100.1 (met spi) is gesteld. Maar ook met die handicap zouden we (berekend) nr 2 achter ons laten.

Al met al een mooie zeildag gehad op de Grevelingen met een mooie uitslag.

Perry van de Graaf

For Fun

FF65 (nr 24)


  • 0

Uitslag Almere Regatta 2018

Een bescheiden opkomst bij onze tweede klassewedstrijd.
Weer was Ed de snelste.. Hopelijk gaat de clinic van Wouter ons allemaal helpen de Fianchetto bij te houden!

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 5
1 5033 Fianchetto 4.0 1 1 (2) 1 1
2 29 Sjeekie 8.0 (3) 2 1 3 2
3 5578 LEFF 11.0 2 (4) 4 2 3
4 18 Off-duty
FF65
14.0 (4) 3 3 4 4

  • 0

  • 0

Uitslag NK FF65 2017

Onder uitdagende omstandigheden is in het weekend van 16 en 17 het NK FF65 gevaren.

Dit jaar was de WSV Almere-Haven onze gastheer en werden we zeer gastvrij ontvangen. Hierbij de uitslag met dit jaar een prachtige overwinning voor de Sjeekie!

EindklassementNKFF65


  • 0

Blue Water App Regatta 2017

Al onderdeel van onze jaarbeker was de vloot FF-je op 17 en 18 Juni geland in Lelystad.
In de Flevo Marina hadden wij ons vertrouwde hoekje weer gekregen waardoor we allemaal  aan dezelfde steiger mochten liggen.

De voorspelling ware qua wind alleen voor de zaterdag nog gunstig; zondag is helaas een verloren dag geweest waar het voor de organisatie niet mogelijk was een fatsoenlijke baan uit te leggen bij 2 knopen wind. Wel opvallend was het dat er steeds een opvallende blauwe spinnaker heen en weer voer; blijkbaar iemand die nog even moest wennen aan zijn nieuwe uitstraling.

In de tussenstand op zaterdag stond de Fianchetto nog bovenaan maar gelukkig is deze uitslag later gecorrigeerd naar winst voor de Sjeekie!

De uitslag:

 

Altijd gezellig met die FF-ers en Koos in ons midden!

De prijs van Kees; is hij ook weer bij de tijd!

 


  • 0

Uitslag Almere Regatta 20-21 Mei 2017

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 5 6 7
1 5033 Ed Brand Fianchetto 7.0 (4) 2 1 1 1 1 1
2 5578 Marc Pessel LEFF 13.0 1 1 (3) 3 3 3 2
3 29 Kees Meeuwissen Sjeekie 13.0 2 (3) 2 2 2 2 3
4 65 Maurijn Ode Fast Forward 23.0 3 4 4 4 4 (5) 4
5 18 Erwin Kleijn Off-duty 35.0 (dns) dns dns dns 5 4 5
6 4926 Marjolein Brandt ToFF 39.0 (dns) dns dns dns 6 6 6

  • 0

Uitslag 50 mijls van Lelystad 29-04

Met plotseling een enorme belangstelling van de  vloot FF-jes hebben we ons weer van onze beste kant laten zien!

Met een sterk variërende windrichting hebben we bijna alleen met aandewindse koersen het Markermeer rond gevaren (altijd nog een stuk spannender dan de omgekeerde richting met de Spi op). Uiteindelijk bleek Kees en Andrė op de Sjeekie toch verreweg de snelste van de gehele vloot door ook de ORC4 en de Time-keeper te winnen (overall op handicap).
Ook het vermelden waard was de prestatie van Maarten Ruschen en Sebastiaan van Loon; met zeggen en schrijven 1 dag ervaring op de FF65 wisten ze bijna de gehele vloot het nakijken te geven door halverwege de wedstrijd de leiding te nemen. Sjeekie wist hun uiteindelijk nog te passeren maar de rest kon slechts strijden om de 3e plaats. Een opvallende prestatie en we zijn natuurlijk heel benieuwd of ze dat kunstje nog vaker gaan vertonen!

SONY DSC

 

Hierbij de uitslagen:

 

 


Op zoek naar?