Het ONK FF65 2017 Vanaf de Sjeekie

  • 0

Het ONK FF65 2017 Vanaf de Sjeekie

Zaterdag 16 september:

De vooruitzichten zagen er goed uit, ca. 10 knopen wind wat ons vaak goed af gaat. Met 14 inschrijvingen en 13 deelnemers een best aardig veld. Het beloofde een natte dag te worden met

 

continue lichte regen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Race 1 startte voor ons matig met direct een achterstand op de voorhoede die vlot aangevoerd werd door Face2Face. Die gaan wel heel hard was mijn angstige gedachte… Door een paar goede slagen en lekkere bootsnelheid konden we een inhaalrace inzetten en finishte op een 2e plek achter Face2Face en voor BluFF. Veel wisselingen in het veld maakte de race leuk en spannend.

Race 2 startte goed en met een goede positie konden vrij varen met weer een lekkere bootsnelheid en hoogte. Tot aan het eind van het voorlaatste aan-de-windse rak… de snelheid zakte vlak voor de bovenboei-ronding in elkaar en dit ging voor de wind zo door. Weer aan de wind zeilend kwamen we aan nog geen 3 knopen en de hoogte was dramatisch. De beslissing werd genomen om achteruit te varen om wier te lozen… we lagen nu toch al laatste. Na een heus wiereiland onder de boot vandaan te zien komen konden we weer op snelheid en hoogte wat naar voren varen tot een 10e plek. In deze race: Fianchetto 1e, FF Wit 2e en Face2Face 3e. Face2Face stond er naar ons idee tot dusver goed voor.

Race 3 had een krappe start waar we niet lekker wegkwamen waarbij een overstag nodig was om vrije wind te vinden. Door verkeerd begrijpen van bemanning geen rekening gehouden met FF Wit en ten tijde dat z’n ne

usje onder het grootzeil vandaan kwam was uitwijken niet meer mogelijk.

Een heuse Crash-Tack was nodig en met wat afduwen kon de aanvaring tot een kleine romp/romp touché worden beperkt. Ons strafrondje werd bijna direct gemaakt na vrij zijn van alle boten en

met een schone lei konden we weer verder. Mede door vrije wind konden we toch nog een 2e plek scoren achter Fianchetto 1e en voor Off Duty 3e (die gingen stiekem ook erg hard).

Er moesten nu toch echt 1-tjes worden gevaren om kans te maken, het gevoel was er dat het kon. Nu uit de problemen blijven, vrije wind en actief wier spotten was het strijdplan.

Race 4 pakte het strijdplan goed uit en werd winnend afgesloten voor Off Duty 2e en Footloose 3e.

Het was mooi om te zien dat veel bootjes van positie wisselde en een echte strijd aan de order was. Wat is dit spelletje leuk met zoveel bootjes!!

Race 5 werd ook winnend afgesloten na een strijd met Fast Forward, mooie 2e plek en Face2Face op de 3e plaats.

Dit was de laatste race van zaterdag en voor Sjeekie zag het er na aftrek goed uit met totaal 6 punten en Fianchetto en Face2Face met allebei 11 punten op een 2e en 3e plaats.

Dan was het nu toch echt tijd voor steigerbier en haring met aansluitend een heerlijke barbecue. Hulde aan de organisatie, dit was perfect georganiseerd!!

Voor de zondag waren de verwachtingen nog wat lichter en moest er een aantal uren gewacht worden op wind, die uiteindelijk toch opkwam zetten.

Het plan was simpel: verder gaan waar we zaterdag zijn gestopt. Maarja… met zoveel goede zeilers is concentratie absoluut vereist om resultaat te kunnen boeken.

Race 6 kwamen we goed uit de startblokken waarbij op het spi-rak van een 3e naar een 1e plek werd gegleden. Aan de wind werd de voorsprong verder uitgebouwd, een 1e plek voor Fianchetto 2e en FF Wit op de 3e plaats. Een goed begin van de zondag!

Race 7 begon goed en al snel voerde we het veld aan, op het laatste spi-rak kwam FF Wit door een sluw gijpje toch nog voorbij. FF Wit 1e, Sjeekie 2e en Fianchetto 3e. Onze concurrenten dus achter ons latende, dit gaat goed. Het gat met Fianchetto is nu 7 punten… zou voldoende moeten zijn.

 

Race 8 had tijdens de start een windshift wat het pin-end 20° voordelig maakte. Omwille om uit problemen te blijven gekozen om niet te dicht bij het pin-end te s

tarten. Waar later genoeg ruimte bleek te zijn. Onze start was hierdoor matig en op achterstand van de voorhoede van het veld. Het bootje liep niet lekker en ook de hoogte was niet al te best, achteruit varen speelde weer door het hoofd maar dit zou nu weleens heel duur kunnen worden. Op dat moment lag Fianchetto 1e en wij op een 7e/8e plek, een nachtmerrie leek zich te voltrekken. Uit alle macht probeerden we een plekje naar voren op te schuiven maar dit lukte niet, LeFF dekte ons steeds af wat leidde tot tandenknarsen. Later bleek dat Fianchetto hier ook last van had met BluFF. Iedereen was dus nog vol in de strijd om een goed klassement te varen. De race werd gewonnen door Bluff voor Tenderfoot 2e en Off Duty op een 3e plek. Wij kwamen als 8e over de streep en hiermee was het verschil met Fianchetto 3 punten (4e plek). Het

ONK FF65 2017 binnen en hebben we dit evenement winnend afgesloten!! Geweldig! Hier zijn wij heel blij mee en super trots op!

Dank aan alle deelnemende bootjes

, hoe meer bootjes hoe meer plezier en des te interessanter de wedstrijden zijn.

Uiteraard ook veel dank aan de organiserende mensen waaronder: Frans, Maurijn, Rinus en Ed. Fantastisch georganiseerd!

 

De einduitslag van het NK FF65 2017:

 

1e Sjeekie van Kees Meeuwissen

2e Fianchetto van Ed Brand

3e Off-Duy van Erwin Kleijn

 


Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op zoek naar?